Cum recuperezi TAX-FEE-ul (TVA-ul) cand îți faci cumpărăturile în țări NON-UE?

Am întâlnit foarte des situația în care turiștii nu știu ce drepturi au în momentul în care fac cumpărături în țări non-UE.

Unul din cele mai importante astfel de drepturi și despre care nu vorbește (aproape) nimeni este recuperarea de TVA.

Pentru toate cumpărăturile făcute în țări non-UE, într-una din categoriile accesorii, haine sau electronice, vă puteți recupera TVA-ul. Aceste valori sunt cuprinse între 8 și 24%, în funcție de țări și de categoria cumpărăturilor.

De exemplu, românii care ajung în Turcia îşi pot recupera TVA-ul pentru (aproape) orice produs cumpărat, în valoare de cel puţin 30 de euro. 

Acolo taxa este diferenţiată pe categorii astfel: 8% pentru haine și 18% pentru electronice şi accesorii. În ţări precum Malaysia şi Singapore suma minimă pentru returnarea TVA este 67 de euro şi nu se decontează metalele și/sau pietrele preţioase.

Dar, pentru că una dintre țările cele mai vizitate de către români (în special pentru cumpărături) este Turcia, am pregatit câteva informații suplimentare. Un mic ghid am putea să spunem.

Ce trebuie să faceți pentru a vă recupera TVA-ul sau TAX FEE (denumirea cea mai des întâlnită)?

Primul pas

Atunci când sunteți în magazin, la casă, anunțați vânzătorul că doriți să vă recuperați TVA-ul, acesta va selecta din sistem acest lucru și pe bonul fiscal veți vedea sumele împărțite.

Pasul doi

Nu rupeți etichetele de pe produsele achiziționate. Controlul vamal se va face exclusiv pe etichetele produselor, iar acestea trebuie sa coincidă cu ce este scris pe bonul fiscal.

De unde recuperez banii?

Avem două variante, în multe cazuri puteți recupera TAX FEE-ul direct din mall sau din centrul comercial din care ați făcut cumpărăturile.

Pentru acest lucru, de (cele mai) multe ori se solicită să aveți la dumneavoastră, pe numele persoanei care a efectuat cumpărăturile, un card de credit, (cardurile de debit nu sunt acceptate). Sumele urmând să fie ulterior creditate pe cardul respectiv.

Varianta a doua este în aeroport (ne referim la aeroportul din care plecați după ce ați făcut cumpărăturile - de exemplu Istanbul International). Veți ajunge în aeroport, acolo vă prezentați la secțiunea Checked-In, finalizați tot procesul, dar geanta în care se află produsele achiziționate o luați cu dumneavoastră la biroul de TAX FEE, cel din zona intrării în aeroport.

Acolo se fac verificări pe bonurile fiscal, produse, etichete, se ștampilează bonurile, și, tot acolo se lasă și geanta, în cazul în care doriți să meargă la cală.

Ulterior trecerii în zona de tranzit, dupa verificarea pașapoartelor, veți căuta biroul de TAX REFUND, unde prezentați din nou actele: pașaport, bonuri fiscale, și, dacă totul este în regula veți primi sumele cuvenite în moneda țării, dolari, euro sau chiar și moneda dumneavoastră - dacă este disponibilă.

În România sunt peste 200 de magazine autorizate pentru TAX FREE, cele mai multe fiind magazine de haine, electrocasnice și bijuterii. Câteva exemple ar fi: Altex, Benvenuti, C&A, Desigual, F64, Flanco, Geox, Humanic, iStyle, Jumbo, Jysk, Kenvelo, Kika, LC Waikiki, Lee Cooper, Media Galaxy, Otter, Parfois, Peek & Cloppenburg, Pepco, Phillip Plein, Reserved, Sephora, Sinsay, Teilor, Swarowski, Terranova, Tommy Hilfiger, Ecco Shoes, Decathlon, Hard Rock, Intersport, Pandora, Sabrini, Watchshop, Balizza, Deichmann, Braincoinf, Il Passo , Louis Vuitton, Mont Blanc, Nissa, Rolex, Auchan, Carrefour, Mobexpert, Stefanel, Splend'Or, Tudor Tailor.

Se aplică cetățenilor non-UE, care fac cumpărături din România. Condițiile:

  • Să faci cumpărături de minim 175 euro(inclusiv TVA);
  • Să părăsești România în maxim 90 zile de la data cumpărăturilor:
  • Soliciți vânzătorului/oarei factura fiscală, bonul fiscal și ”Documentul de restituire a TVA cumpărătorilor nestabiliți în Comunitatea Europeană”

Elveţia

TVA de 8%

Suma minimă: 300 CHF (277 de euro)

Islanda

TVA 24% şi 11% pentru alimente

Suma minimă: 6.000 coroane (45 de euro)

Norvegia

TVA 25% şi 15% pentru alimente

Suma minimă: 290 coroane pentru alimente (31 de euro)

Turcia

TVA 8% haine şi alimente

TVA 18% electronice, decoraţiuni, accesorii

Suma minimă: 300 de lire turcești (30 euro)

Liban

TVA 10%

TVA 0% pentru alimente, bijuterii

Suma minimă: 150.000 de lire libaneze (90 de euro)

Japonia

TVA 8%

Suma minimă: 5.401 yeni pentru produse de consum (48 de euro) şi 10.801 yeni (96 de euro) pentru alte bunuri

Malaysia

TVA 6%

Suma minimă: 300 ringgit (67 de euro).

Nu sunt eligibile produsele din tutun, băuturile alcoolice, metalele şi pietre preţioase

Singapore

TVA este de 7%.

Suma minimă: 100 dolari singaporezi (67 de euro)

Pe unul dintre site-urile Uniunii Europene puteți găsi mai multe detalii în limba română. Click aici. Sau click aici pentru varianta mai detaliată în limba engleză.

Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați pe adresa de e-mail office@business-trip.ro sau pe whatsupp.