Endi Ungureanu
24.05.2021

O noapte si (aproape) 2 zile in Mamaia. Fara cluburi. Se poate?

Treziți sâmbătă cu noaptea în cap(08:30) și plecați către mare dis de dimineață(ieșiți din București la 11 fără), am avut (aproape) 2 zile pline. În Mamaia Nord(deși N-ul nu vine neapărat de la Nord ci mai mult de la Năvodari :D). 

Drumul către mare, pe A2, e binecunoscut. Îți dă o senzație de frumos, în primul rând pentru că ești cu gândul la mare, dar și pentru peisaj. Totul verde. Maci. Podgorii. Treci Dunărea. (Re)vezi podul Saligny de la Cernavodă. Și neapărat asculți "Mare albastră - Dorian, link aici".

Am poposit direct în portul Tomis, lipit de faleza unde se află Cazino Constanța. Înainte să ajungi, dai cu nasul în mare, direct din mașină și vezi faleza. E prima senzație că ai ajuns unde trebuie. Chiar se vede frumos, e renovată zona, ai locuri special amenajate de unde poți vedea direct marea, oamenii se plimbă liniștiți și da, intri în peisaj repede.

Ajungi în port, te uiți la degradarea hotelurilor și normal, te apucă nostalgia, că știi că în unele ai stat și tu, și acum...

Îți trece repede, pentru că dai o tură de port și chiar intri în starea de mini-vacanță. Zici că ești plecat prin afară. Mai ales că se continuă plimbarea din port direct către faleză. Care e reabilitată și te poartă frumos către Cazino. Cu pescăruși, și note muzicale la acordeon. Și bănci, toate cu vederea către mare. Și Cazinoul e în reabilitare și parcă se văd rezultate frumoase printre protecția care îl acoperă. 

Ne-am întors rapid în port, pentru că...foame. Aveam ceva recomandări, dar totul plin și ne-am dat seama de prima greșeală. Fără să cauți înainte și fără să faci o rezervare, nu e indicat. Nu pentru că nu ai găsi vreun loc, se găsesc. Dar nu știi ce mănânci. Noi am prins un loc la Fontanella. O pizza quattro formaggi foarte foarte bună. În rest nimic de pomenit. Mănânci și uiți. Prețurile oricum sunt ca de Mamaia peste tot, adică dacă tot dai, mai bine mergi după o recomandare. 

La o simplă căutare pe google după "terase port Tomis", le găsiți (aproape) pe toate. Și au și review-uri. Adică vedeți stelele și ce zic oamenii. Nu mai zicem de TripAdvisor. Sau zicem?! Din experiența noastră, merită.

Fuguța către cazare. Am ales un hotel chiar decent. Am mers pe recomandare. Turquoise, 3 stele, dar chiar e nou, curat și merită. E mai mult în Năvodari decât în Mamaia Nord. La bulevardul principal, nu are vedere la mare, doar la curtea interioară sau la bulevard. E pe una din străzile D. D-uri le-am zis. Unde s-a construit și se construiește în prostie, și de cele mai multe ori, haotic. Ceva mai în față de Phoenicia și toate cluburile. 

Mic dejun foarte decent(pentru 3 stele), loc de joacă pentru copii, cu iarbă, balcoane mari la camere(dacă ai vedere către bulevard, se aud mașinile - nu e chiar bine izolat). Cu vederea către curte e mai indicat.

Ajungi în 5 minute la plajă, marea curată dar rece momentan. Aerisit, nu era (încă) plin de oameni. Nu e zonă cu șezlonguri(momentan cel puțin, pentru că sezonul începe la 1 iunie). 

Te bucuri de plajă, arunci cu discul, nisipul e fin dar mai sunt diverse pe el, încerci marea până la gleznă și îți dai seama că se apropie seara. Iei două decizii, care s-au dovedit a fi nemaipomenite: 

  1. Mergi pe recomandare, și astfel auzi de Cherhanaua Tașaul (dacă nu știai deja).
  2. Suni și faci rezervare. Foarte important!

Ieși din Mamaia și ajungi direct în Năvodari. Te duce Waze-ul pe un drum pietruit, groaznic ai putea spune. Mergi vreo 5-10 minute pe drumul ăsta și ajungi la destinație. Nu te impresionează cu absolut nimic și prima imagine te sperie: zici că ai ajuns la moara din sat de pe vremuri. Vezi totuși multe mașini parcate, fiecare pe unde a putut. Te mai uiți și la review-uri, ai mers totuși și pe recomandare și rămâi încrezător. 

Intri în curte și apoi în restaurant și chiar îți schimbi starea. Se află pe malul lacului Tașaul, vedere superbă(dacă prinzi la primele mese de lângă lac, e de poveste). Au loc de joacă pentru copii și evident se zumzăie într-una. Dar frumos. Și cum se vorbește la toate mesele, nu prea te auzi unul cu altul. Scanezi meniul și dai comanda. Care vine după o oră. Pentru că...aglomerat. Și pentru că nu am știu că durează atât. Evident că am mâncat pe bază de pește. Cum toți mănâncă cam la fel, de aceea durează. Ce ne-ar fi plăcut să știm, și vă spunem vouă acum: dacă sunteți înfometați, comandați aperitiv. Ăla ar trebui să vină mult mai repede și parcă altfel e toată starea de spirit.

A venit mâncarea. Nu dai greș. Pește, midii(scoici), fructe de mare, rapane(melci), platouri, combinații de n luate câte k,  mămăliguță și mujdei. Neapărat toți din mașină. Că altfel, unii s-ar putea să înjure.

Și unde voiam să ajungem? Comandați desert. OBLIGATORIU. S-ar putea să fiți tentați de plăcinta dobrogeană. Fiind în Dobrogea. Nu fiți. Mergeți direct pe felii de tort Snickers și Raffaello. Vai, vai. Așa ceva...Nu avem cuvinte.

Întorși către hotel, pregătisem o sticlă de Prosecco. Era la rece, totul bine. Nu a mai intrat. Căzuți la datorie.

Micul dejun foarte decent, după cum spuneam, pentru un hotel de 3 stele. Mâncat tot cu noaptea în cap(pe la 10:00), făcut bagaj și plecat la drum. Am vrut să mergem să vedem zona în care s-a mărit plaja(nu știm dacă s-a mărit în toată Mamaia). Noi am oprit undeva în zona în care se termină gondola, pe la hotel Condor. Parcat acolo, la liber. Fără costuri, în parcarea hotelului. Ciudat. 

Am ajuns pe plajă. Cât vezi cu ochii. Imensă. Nu se vedea (aproape) nici un om. Unii dintre noi ne-am descălțat. Idee proastă. E nisip nou adus, dar plin de scoici. Probabil va dura ceva până când(dacă) va deveni fin, cum era Mamaia pe vremuri. Sau recomandate încălțări speciale, cum folosim la greci sau în Croația, se găsesc la Decathlon. Pentru că sunt bune și pentru apă. Altfel, la adidași sau șlapi direct. Și mergi către mare, și mergi și mergi, și într-un final ajungi(mai ales dacă ești desculț, finalul ăsta ți se pare mult mai departe). Înainte să ajungi se văd și oamenii, pentru că surpriză...apa e mai jos decât plaja care a fost și înălțată, nu doar lărgită. 

Ne-am bucurat de câteva ore la plajă(evident că ne-a luat soarele), plimbat pe malul mării, am reușit să ne deconectăm de situațiile zilnice(culesul de scoici a ajutat mult, te simți bucuros ca un copil mic dacă ai activități din astea gen lucru manual). Și chiar ai de unde alege. Că sunt 17 miliarde opt sute patrujcinci de milioane de scoici. Neapărat SPF mare mare, că nu simți soarele. Dar el e. Și pentru că e și briza mării și vântul și răcoarea asta te păcălesc că ești în siguranță, ți-o iei de îți aduci aminte cum era să te dai cu iaurt pe vremuri...

Plimbați o tură și prin stațiune, câteva terase deschise, iar între faleza asta și plajă era aproape ca în vestul sălbatic. Acum mai vopseau oamenii, făceau puțină ordine și își așteptau turiștii. Cremeria Emilia pare că e pregătită, dar încă nu era deschisă, în schimb am găsit ceva deschis cu specific turcesc: înghețată și dulciuri. Chiar gustoasă înghețata. Nu ne-au "păcălit" cu celebrele trucuri, dar păreau turci ambii băieți și cred că știau să facă magie. Dar nu.

După ce ne-am mai relaxat stomacul cu înghețata, ne-am îndreptat către mașină și am făcut planul pentru masa principală. Cred că deja se făcuse 14:30-15:00. Am sunat la Popasul Pescarilor, în Olimp. Aveau și o cununie organizată, și ne-au zis că mai devreme de 17:00 sigur nu prindem masă. Făceam o oră pe drum și foarte bine că am sunat. Oricum rămâne pe listă, pentru că am auzit doar lucruri bune despre.

A picat la zar, tot din recomandări, Pescăria lui Matei. Și am tot auzit că nu fac rezervări. Dar nu ne-am dat bătuți. Am sunat la vreo 2 numere, găsite pe facebook și pe site-ul de livrări. Unul deconectat și la celălalt nu ne-au putut ajuta, fiind numărul de la livrări din Constanța, și ne-au spus că oricum nu fac rezervări la pescărie. Nu am renunțat. Am căutat pe facebook, pe pagina lor, și în urmă cu câteva zile au avut un anunț de angajare. Ne-am încercat norocul, gândindu-ne că la acel telefon sigur trebuie să răspundă cineva. Așa a fost. Și nu făceau rezervări. Doar că au fost drăguți și ne-au pus pe lista de așteptare. Ne-au dat termen de o oră și jumătate. Așa că am plecat la drum, nu mergeam chiar doar la noroc.

Jumătate de oră drumul, pentru că e mai aproape, la Agigea, și din nou am ajuns la un drum lăturalnic, ieșind de pe principal. Și am rămas șocați. Atât de multe mașini parcate pe stradă de credeai că e vreo coadă din București la o oră de vârf, n-am văzut de mult timp. Și nu se vedea capătul. Și când ne-am apropiat, era o parcare mega plină cu alte mașini și o parcare ad-hoc, pe țărână cu alte zeci(poate chiar sute de mașini). De ziceai că e vreo nuntă de 2000 persoane pe acolo. 

Din experiența de la Tașaul, unde sunt mașini multe, ceva e bine. Și unde pui că aveam și numele pe o listă de așteptare, am prins curaj. Am ajuns, și chiar dacă ne dăduseră termen de o oră și jumătate și noi am ajuns în 30 minute de la telefon, în 5 minute de când am ajuns eram la masă. Și frumos tare. Vedere direct la mare, chiar nu zici că ești în România. Insistăm cu loc de joacă, pentru că și aici au, și știm că mulți mergeți cu copiii.

Nu am prins masă chiar  în prima linie de la mare, dar în a doua. Au și un bar pe una dintre terase, unde stai la scaune înalte și dincolo de bar e...ați ghicit: marea. Îți bate briza în ochelari și te simți ca într-un film. Din ăla bun, de Oscar.

Personalul foarte pregătit. Este aproape ca într-o fabrică. Probabil mai greu. De organizat ne referim. Vin imediat la masă, te primesc pe măsura locului, cu căldură și energie bună și chiar e o experiență pe care o recomandăm.

Dacă nu ați mâncat până acum(și chiar dacă ați mâncat), e obligatoriu să vă luați storceag de pește(ciorbă) sau o ciorbă de perișoare de pește. Vai, vai. Am zis vai, vai? Mai zicem o dată: VAI, VAI. Extraordinar de gustoase. Și ditai porțiile. Am avut și icre de știucă la aperitiv, cu ceapă tăiată cubulețe prin ele și ce să zicem, nu a mai rămas nimic în farfurie. Aperitivul și ciorbele vin în maxim 15 minute. Senzație.

Platouri și farfurii de pește? Păi trec ospătarii din minut în minut cu ele pe lângă tine de îți vine să le mănânci pe toate. Și după cum arată, și mai ales după miros. Iar după ce îți vin și ție, la 40-50 minute după ce le-ai comandat, și după gust îți dai seama că a fost de bine.

Am încercat aici plăcinta dobrogeană. Gustoasă. Un fel de macaroane cu brânză. Dar evident, nu se compară cu Snickers-ul și Raffaello din seara trecută. Și pentru că nu se compară, am mâncat și aici o felie de tort cu bezea și pricomigdale. Bună. După care am văzut că aveau și aici Snickers. Evident că am cerut. Nu știm unde a mai intrat. Adevărul este că și cel cu bezea și pricomigdale, cât și Snickers-ul au fost bune. Dar nu se compară cu cel de la Tașaul. Și nici cu Raffaello. 

Bine de știut: atât la Cherhanaua Tașaul cât și la Pescăria lui Matei, două persoane mănâncă foarte foarte bine cu 150-200 lei. Și cu băuturi(apă/bere/limonadă), și desert inclus. Evident, adăugând și sticle de vin și mai multe aperitive sau feluri principale mai sofisticate, crește și nota. Ca oriunde. 

Am plecat către București, să fi fost 18:00-18:30. Am intrat direct pe autostradă. Undeva se lucra, am pierdut juma de oră, dar în general s-a circulat foarte bine. Am ascultat și povestea lui Tom Degețel la întoarcere, pentru că dacă nu v-ați prins până acum, a fost și Cezar cu noi tot drumul. Data viitoare îl ducem și la Nuba. Sau la Loft. Sau la Biutiful by Fratelli...

Am rămas cu ideile formate: La Tașaul prăjiturile și la Pescăria lui Matei ciorbele. Data viitoare vedem cum e și la Popasul Pescarilor. Până atunci, căutați poze și review-uri de la tot ce v-am zis. Și după treceți la fapte. Sunați-ne sau scrieți-ne pe rezervari@business-trip.ro și ne ocupăm noi de tot. Chiar dacă vreți altfel de experiență și ați pus ochii direct pe unul dintre cluburile mai sus amintite...