Cristian Giambasu
07.08.2023

Lisabona te mangaie cu ritmuri de Fado, cu Alfama, cu tramvaiul 28 si cu multe alte superlative

Cand pasesti pe scarile vechi ale tramvaiului 28, urci in masina timpului. Si masina timpului te poarta intr-o calatorie fascinanta. Cartierul Alfama, de unde pleaca tramvaiul vintage, este poate cel mai pitoresc loc al Lisabonei. Castelul Sao Jorge, strazile pietruite, casele vechi cu rufe intinse la uscat in balcoane, chiar si vilele noi, te fac sa te dai jos din tramvai, sa te plimbi peste tot si apoi sa te urci din nou in masina timpului la una din urmatoarele statii.

 

Torre de Belem si mormantul lui Vasco da Gama

 

Lisabona este insa mult mai mult decat superba Alfama. Este printre cele mai vechi orase ale Europei, al doilea ca vechime dupa Atena, ca si capitala. Legenda spune ca a fost intemeiat de Ulysse, istoria consemneaza insa ca a fost ridicat de fenicieni. Acestia i-au dat si primul nume, Aliss Uppo (Golful incantator), care in peste doua mii de ani s-a transformat in Lisboa de azi.

Istoria domina Lisabona. Torre de Belem strajuieste din secolul XVI raul Tejo, Mosteiro de los Jeronimos este o capodopera a stilului gotic tarziu si are in interior mormintele marilor exploratori portughezi, cel mai cunoscut fiind Vasco da Gama.

Fatada, curtea si vitraliile din interior ale Catedralei te duc pe firul istoriei din ultimii 800 de ani, iar cripta este locul  de odihna vesnica a multor regi.

 

Fado, melancolie si pasiune

 

Cartierele Chiado si Bairro Alto sunt si ele pe traseul celebrului tramvai 28. Ultimul este centrul vietii de noapte a Lisabonei. Strazile sunt pline la orice ora a noptii, iar ritmurile de fado sunt completate de muzica moderna, oferindu-ti o experienta unica.

Am amintit de fado. Genul muzical specific Portugaliei in care melancolia si pasiunea te cuceresc. Iar intepretarile artistilor portughezi au un patos incredibil. Sunt multe restaurante cu muzica fado live, dar va recomandam sa cereti niste “tipsuri” ori la receptia hotelurilor, ori la localnici pentru a gasi un astfel de loc in care sa te bucuri de fado la maximum.

 

Ilustrate perfecte la Elevator de Santa Justa

 

Nu in ultimul rand, istoria ne aduce in fata Elevator de Santa Justa, un ascensor din secolul XIX. Merita sa stai la o coada de jumatate de ora, deoarece privelistea de sus este unica, cu panorama Lisabonei si a Oceanului Atlantic in departare.

Iubitorii gastronomiei sunt rasplatiti nu numai in restaurante, ci si in multe piete din aer liber. Aici poti savura preparate la fel de delicioase ca la cele mai bune restaurante, preparate care au in fruntea listei codul portughez (bacalhau), deserturile pasteis de nata si sutele de vinuri duse parca la perfectiune de soarele lusitan.

 

Estoril, Sintra, Cabo da Roca

 

Lisabona nu este doar un oras foarte frumos si daca ajungeti aici, merita sa ii explorati imprejurimile. Caile ferate portugheze sunt impecabile si cu trenul poti ajunge la Estoril si Cascais, perlele litoralului lusitan, in doar o jumatate de ora. Iar daca inchiriezi o masina, poti ajunge la minunatia de castel de la Sintra si la cel mai vestic punct al Europei, Cabo da Roca, unde Oceanul Atlantic, valurile sale si tarmurile te fac sa privesti ca un copil fericit tot ce ai in jur.

Lisabona este despre istorie, fado si multa muzica, despre traditii, gastronomie si multe altele. Este intr-un cuvant despre fericire. Fericirea de a vedea unul din cele mai frumoase locuri din Europa si din lume.

Pentru detalii și rezervări ne puteți scrie un mail pe adresa rezervari@business-trip.ro, sau puteți completa formularul dedicat pe site-ul nostru, aici. Sau ne puteți scrie pe Whatsapp la numărul 0722519086.

Galerie de imagini